De betekenis van een volledige ademhaling voor ontwikkeling van je bewustzijn

De betekenis van een volledige ademhaling voor ontwikkeling van je bewustzijn

Ademhaling is een geweldig middel om je bewustzijn te ontwikkelen.

Tijdens mijn yoga lessen vertel ik nog wel eens een verhaal met de volgende strekking.
Ademhaling is een heel krachtig middel om je bewustwording en fijngevoeligheid te stimuleren en tevens je lichaam weerbaarder te maken.
Aangezien het een yogales betreft betrek ik natuurlijk de chakra’s in het verhaal. De betekenis van de chakra’s wordt hierin ook direct duidelijk en functioneel.

Het gaat om compleet ademhalen.

complete ademhaling https://www.osteopathie-ilbrink.nl

Ademhalen waarbij je een reis maakt door je lichaam, een ademhaling die je bewustzijn stimuleert.
De techniek van de ademhalen berust op een ademhaling waarbij ontspannen naar de buik geademd wordt en langzaam van onder af het lichaam op gevuld wordt.

De meest complete ademhaling is na lang oefenen een ademhaling waarbij kleine hemelse omloop www.osteopathie-ilbrink.nlzelfs de bekkenbodem betrokken wordt en vergelijkbaar met een “kleine hemelse omloop” uit de chi-kung(qi-gong) traditie.
Maar daarvoor is veel oefening nodig en zijn er veel tussen stappen te maken.

Te allen tijde is het belangrijk dat een ademhaling met zo min mogelijk inspanning gemaakt kan worden.
Heb je ademhalingsproblemen dan is het de kunst zo min mogelijk inspanning te hebben, en dit vergt natuurlijk oefening en deskundige begeleiding.

Het principe omvat een ademhaling die ontspannen en langzaam uitgevoerd wordt, waarbij tot aan de bekkenbodem gevuld wordt.
Niet echt gevuld met lucht natuurlijk.
Door ontspanning van romp spieren en organen is er meer bewegingsvrijheid voor de longen en ruimte voor het middenrif om zich naar beneden te verplaatsen en de buik organen te masseren.
De buikorganen op hun beurt geven de ruimte en op gebouwde druk weer over aan een ontspannen buiken bekken bodem wand.
makkelijkste positie om deze ademhaling aan te leren is in eerste instantie in lig, maar later zeker ook in een ontspannen zithouding of meditatie houding.

Iedere ademhaling is een samenspel van aandacht en ademintentie.
De adem volgt de aandacht de aandacht volgt de adem.

Als je dit een tijdje doet ga je nuances voelen in je lichaam en is het mogelijk om een reis te maken door je lichaam op het ritme van je adem.

Het verhaal dat ik vertel gaat over een reis van je onderlichaam naar je hoofd.

De reis langs de chakra’s

Je adem komt bij je bekkenbodem aan.
Je basis chakra, de basis van je bestaan, de basis van waaruit zekerheden opgebouwd worden en verlangens op borrelen, die in het tweede (navelchakra) tot uiting mogen komen als verlangens en lust. Dit kan je goed voelen op een uitademing als je aandacht naar de navel afreist. Verlangens om tot ontplooiing te komen, verlangens om je zelf te erkennen, verlangens om van je zelf te houden.
Krijgen de verlangens meer gezichten dan komt de creativiteit van het derde chakra (solar plexus) om de hoek en ga je spelen met verlangens en ideeën.

Creativiteit die gedragen wordt door een sterke basis en groot verlangen krijgt een uitweg in passie en liefde vanuit het vierde (hart) chakra.
Hier mondt alles uit in liefde en acceptatie.
Hier vindt je compassie met de wereld.
Liefde vervult het gehele lichaam, je gaat je uiten en laat de wereld horen van je plannen en ideeën.

Je vijfde (keel) chakra communiceert met de wereld over, waar jij voor staat.
Een sterk basisverlangen, creativiteit, passie en communicatie zorgt voor het vormen van visie in het zesde (voorhoofd)chakra, een sterke visie gaat gepaard met het ontwikkelen van intuïtie, en integratie met je innerlijke en uiterlijke wereld in het zevende (kruin)chakra.
Als al deze voorgaande elementen samen komt is je ademhaling volkomen. Al je competenties worden gebruikt en ontwikkeld om je eigen unieke pad vorm te geven.

nadis ademhalin www.osteopathie-ilbrink.nl

Iedere volledige ademhaling raakt alle chakra’s en vult ze elke keer met nieuwe ademkracht (chi/ki/qi/prana).

De aandacht volgt de adem en de adem volgt de aandacht.
Op die manier ben ik iedere adem teug bewust van wat er in mijn gehele lichaam gebeurt.
Iedere sensatie van de ademreis van boven naar beneden en weer terug wordt voelbaar.

Oefening van dit bewustzijn ontwikkelt een fijn gevoelig lichaam dat weet. Een lichaam dat je verteld wat het nodig heeft.

Ademhaling vormt een hele belangrijke basis in mijn yogaklassen (freelance en workshops).
Niet alleen losse ademoefeningen in mijn lessen maar juist gecombineerd met beweging in een zogenoemde langzame vinyasa flow (ademhaling en beweging gekoppeld in een flow).
Langzaam werken is bij mij het uitgangspunt.

De tijd nemen om ervaringen tot je door te laten dringen.

Iedere beweging zet heel veel in gang in het lichaam.
Alleen dat is al een prachtige gewaarwording. Het gevoel van ketens die in gang gezet worden als je een onderdeel beweegt is heel bijzonder.

Echt contact maken met je lichaam en kennis maken met je zelf.
Ademhaling kent heel veel verschillende nuances en gelaagd heden, er zijn heel erg veel verschillende technieken. Bovenstaand is een van de vele mogelijkheden beschreven.

Ook in mijn Osteopathie praktijk besteed ik regelmatig aandacht aan goede ademhaling omdat dit een basis legt voor een goede stofwisseling in de breedste zin van het woord.

Hieronder volgt nog een mooie animatie over een totale ademhaling en een aantal ketens die betrokken zijn. natuurlijk beweegt het gehele lichaam in werkelijkheid mee.

Een goede ademhaling is een geweldige ondersteuning bij osteopathische behandeling van prikkelbaar darmsyndroom ofwel IBS en diverse andere lichamelijke klachten.
Voor een osteopatisch consult kun je bellen met 0633179417 of even via het kontakt menu een mail sturen.

Gezond eten en de opmars van orthorexia nervosa

Gezond eten en de opmars van orthorexia nervosa

Gezond eten en de opmars van orthorexia nervosa

Hoe weet je of je gezond eet?

Dit is een veel gehoorde vraag, ook in mijn praktijk wordt die regelmatig gesteld.

Gezond eten is een containerbegrip geworden, het is een bos waarin je behoorlijk kunt verdwalen.
Mijn motto is ook altijd geweest.

Denk zelf goed na, eet waar je je echt goed bij voelt.

Dus voel je je fitter van een bepaald voedingspatroon of niet.

healthy food www.osteopathie-ilbrink.nl

Je hoort mij niet zeggen dat vegetarisch of veganistisch beter is dan een omnivoren dieet.

Ieder mens is verschillend, functioneert anders, ieder mens verteert zijn voeding anders, al was het alleen al omdat iedereen een ander bioom (bacterie bestand) heeft dat de verettering ondersteund. Natuurlijk vereisen ook werk- en inspanningsverschillen andere voedingspatronen.
Er is geen standaard recept voor gezondheid.

http://gty.im/563737211

Maar er zijn wel aanwijzingen wanneer eetpatronen ongezond worden.
En dat kan ook voorkomen bij gezond eten!

Wat? Gezond eten kan ongezond zijn????
Ja dat kan.

We hebben een heel bekend Nederlands gezegde, overal waar je te voor zet is niet goed. Dat geldt ook voor gezonde voedingspatronen.

 Maar wanneer wordt het dan ongezond?

Eigenlijk krijg je met de zelfde verschijnselen en symptomen te maken als met andere ongezonde eetgewoonten.

Op het moment dat eten een functie gaat krijgen die je leven gaat beheersen en je gedrag volledig gaat bepalen om jezelf maar te ontzien.
Eten wordt een middel om je beter te voelen door gevoelens weg te eten. Of dit nu een troostgedrag is of een gedrag dat je bijna dwingend drijft tot een gezondheidsideaal.
Als je merkt dat je gedrag je buiten de maatschappij zet, of wanneer je bewust afspraken afzegt omdat je bang bent dat je misschien wel ongezond eten gaat krijgen.
Als je je niet meer kan concentreren op studie of klussen op je werk.

In de gezondheidshype waar we momenteel in zitten zijn mensen geneigd blindelings iedereen maar te volgen die enigszins wat over voeding weet te vertellen.

Vooral gezondheidsgoeroe’s hebben een grote invloed.

popye health guru https://www.osteopathie-ilbrink.nl gezond etenEchter goeroe’s verkondigen heel vaak een beeld dat voor henzelf en hun eigen typologie geldt. Zoals gezegd er is geen eenduidig recept voor gezondheid, en daarmee ook niet universeel voor gezonde voeding.

Altijd zul je je af moeten vragen of je iets wel lekker vindt, of je je goed voelt na het eten van iets. Denk zelf na over of iets je bevalt of niet.
Sterker nog.
Het belangrijkste begin is denk ik wees je goed bewust van je zelf.

Ken je zelf en eet bewust.

Met bewust eten voel je hoe je lichaam reageert op wat je eet. En ja, soms is een overstap maken naar een ander voedingspatroon moeilijk. Maar daar kan je hulp bij krijgen als het je echt niet lukt.
Zorg dat je begeleiding krijgt van iemand die oog heeft voor wat jij als individu nodig hebt en niet wat de boeken voorschrijven.

Jij als individu bent de richtlijn!

Jouw lichaam bepaald wat goed voor je is, en dat merk je.
Word je ergens fit van en je voelt je energiek, je ontlasting is regelmatig 1 tot 2 x per dag en zonder problemen en zonder geur dan mag je jezelf een schouderklop geven.

Word je misselijk of krijg je de zogenaamde after dinner dip van een gerecht dan is dat niet voor jou!!
Ben je na je maaltijd direct alweer bezig met de samenstelling van je volgende gezonde gerecht maak dan eens een pas op de plaats, en besef je zelf wat je doet.
Zorg dat je niet in een orthorexia patroon terecht komt.
Ja je leest et goed het heeft een naam!
Orthorexia nervosa, dwangmatig gezond eten waar je ongezond van wordt om dat je heilig gelooft in de informatie die je krijgt over bepaalde diëten. (Het is overigens bij de reguliere wetenschap nog geen erkend ziektebeeld, daar is het nog veel te vroeg voor.).
Het gevaar van orthorexia ligt hem vooral in het feit dat men door bepaald strikte gewoonten voedingsstoffen gaat missen en verschijnselen van te korten gaat vertonen.

Als je energie alleen maar minder wordt of je merkt dat je andere klachten ontwikkeld stop dan.

Ga weer eten waar je vrolijk van wordt.
Belangrijk is om te beseffen of je een bepaalde dwang voelt.
Dwangmatig gedrag is altijd een waarschuwingssignaal dat er iets anders aandacht nodig heeft.
Ga in gesprek met iemand die werkelijk holistisch denkt en doet. Vraag anderen wat zij normaal vinden, het is belangrijk dat je niet in een afzonderingspositie komt, waardoor eenzaamheid je verder drijft in je gedrag. Eenzaamheid blijkt eetstoornissen in stand te houden en zelfs te verergeren om dat je geen referentie patroon hebt. Vraag om hulp.

Mijn boodschap blijft als altijd.
Wees eerlijk naar je zelf en voel of eten je goed doet en of je er vitaler van word.

Jouw lichaam bezit de wijsheid. Aan jou de taak om die te leren verstaan. Ik kan je hierbij helpen

Hoe weet je of je gezond eet ?
Je vitaliteit vertelt het je.
Vele mensen ervaren al verbetering van levenskwaliteit na 3 a 4 osteopathie behandelingen.
Bel voor informatie of een afspraak 0633179417