Last van je darmen

viscera

Last van je darmen ???

Laten we eens inzoomen en met een deur in ons huis vallen.

Onze darm herbergt een belangrijk deel van ons lymfatisch weefsel.
Het darmstelsel is met zijn ecologische samenhang het grootste immuun orgaan dat we bezitten.
Dankzij de immunologische en neurologische verbindingen herkent de darm voor ons zoveel specifieke informatie dat dit als ‘zesde zintuig’ beschouwd kan worden. Men heeft het ook vaak over het Buikbrein.
Het hele biologische evenwicht systeem, de darmvlokken en de barrièrefunctie die deze hebben, zijn daarbij gevoelig voor de impact van stress. Of dit nu fysieke, emotionele of voedingsstress is.

Het darmstelsel is met zijn ecologische samenhang het grootste immuunorgaan dat we bezitten

De mens huisvest meer dan 100.000.000.000.000 bacteriën, zo’n 10 keer meer dan het totaal aantal cellen in een menselijk lichaam.

viscera rontgen, microbioom

De darm geeft onderdak aan een zeer groot percentage van deze bio gemeenschap. De darmwand regio vormt het communicatie middel waarmee onze microbiële/bacteriële symbionten voortdurend met onze eigen cellen communiceren.

Wij kunnen niet zonder deze darm bewoners.
Voor logies met ontbijt aan deze kleine rakkers krijgen wij gezondheid en een sterk immuunsysteem terug.

Verstoringen in dit biologische evenwicht systeem leiden niet enkel tot maag-/darmproblemen, zoals verteringsstoornissen, prikkelbare darmsyndroom of ontstekingsziekten in de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa).
Ze hebben effect op het gehele lichaam. Van obesitas en auto-immuunaandoeningen tot gedragsstoornissen (darm-hersen as) of oncontroleerbare cariës.

Zoals eerder genoemd, naast de grote hoeveelheid bacteriën in de darm hebben we over de rest van ons lichaam nog veel van deze vriendelijke hulptroepen, die we vanwege onze over-gereguleerde hygiëne cultuur vernietigen. We zijn onder invloed van advertenties en sociaal ethische ideeën continu aan het werk om ons prachtige microbioom, zoals dat zo mooi genoemd wordt, te verwoesten.

Een prachtig filmpje die veel duidelijk maakt…

http://youtu.be/5DTrENdWvvM

Als Osteopaat kan ik veel doen om de mechanische werking van de darmen te verbeteren, waardoor doorbloeding en gezondheid weer een kans krijgen.
Natuurlijk moet dit wel gepaard gaan met aanpassing van voedingsgewoonten, ook hierin kan een osteopaat goede adviezen geven.

Evert-Jan Ilbrink

klik hier om een afspraak te maken www.osteopathie-ilbrink.nl of bel 06 33179417.

One thought on “Last van je darmen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *